Calcarul este o sare, respectiv CaCO3 și este dușmanul principal atunci când vine vorba despre curățenia în baie. Prin solidificare în strat mai gros și prin neîndepărtarea periodică, calcarul devine mai greu de înlăturat, inclusiv cu produse care declară că sunt destinate acestui scop. De aceea vă prezentăm câteva remedii homemade care ar putea fi de folos.
1. Curățarea obiectelor din metal, cromate
Capul duşului, robinetele, suportii de prosoape și alte materiale cromate din baie în contact direct cu apa pot să se umple de depuneri de calcar. Efectele acestor depuneri țin atât de aspectul inestetic, cât și de cel funcțional. Astfel, capetele de duș și de robinet pot împiedica apa să curgă uniform, se pot înfunda sau pot redirecționa jetul de apă, dispersându-l în lateral, cu efect de împrăștiere.
Cea mai bună soluţie naturală pentru curăţarea obiectelor cromate este fie să scufunzi întregul corp într-o soluţie de oţet (capul de duș, robineți, suporți demontabili, etc), fie să înfășori cu o lavetă, înmuiată în oțet, obiectul metalic peste care se leagă o pungă cu rol de împiedicare a eliminării vaporilor în aer. Acidul acetic (oțetul) este un acid mai tare decat H2CO3, deci acesta va reacționa cu CaCO3.
Lasă să se înmoaie piatra peste noapte şi dimineaţa clăteşte bine cu apă călduţă.
Zeama de lămâie este o altă soluție eficientă. Taie lămâia pe jumătate și curăță robinetul, dușul sau scurgerea de la chiuvetă cu ea. Mai lasă zeama jumătate de oră înainte de a curăța suprafața cu un burete. Apoi clătește bine.
2. Curățarea obiectelor din gresie și faianță
Cel mai mediatizat produs al momentului este Coca – Cola, inclusiv în depunerile de rugină. Sucurile carbogazoase pot fi deasemenea folosite ca produs de curățare, dar trebuie să ai grijă la coloranți și zaharurile conținute. În cazul în care gresia și faianța sunt albe sau deschise la culoare, nu este recomandat să apelezi la această soluție.
Pe suprafețele albe sau deschise la culoare este recomandată folosirea unui acid ușor precum oţetul sau un produs de curăţat piatra pus într-un recipient cu atomizor. Calcarul, fiind o sare, se curăţă cel mai bine cu acizi, deci dacă nu aveţi lămâie sau oţet, puteţi încerca cu alte soluţii.
3. Curățarea obiectelor din sticlă
Pentru petele de calcar de pe cabina de duș, ori alte obiecte din sticlă, poți folosi o soluție pe bază de lămâie, sare de mare și oțet. După care se șterge sticla cu soluție de curățat geamurile.
4. Curățarea filtrelor de la robineți
Fiind un produs acid, oțetul poate fi folosit pentru curățarea acestora dar nu de multe ori, metalul conținut de site putând coroda ușor și poate fi distrus prin subțiere. Cum prețul acestor filtre este mic se recomandă înlocuirea periodică (1-2 ani).
Nu sunt comentarii