PASUL 1. Curatenie in camera

Deschide geamul. Nimic nu este mai bun ca aerul proaspat de afara si razele soarelui care strabat camera. Contrar parerii generale, folosirea spray-urilor fara aerisirea camerei face mai mult rau decat bine. Fa din aerisirea camerei o obisnuinta: cel putin 5 minute dimineata si alte 5 minute seara si vei avea un aer proaspat, permanent.

Curatata patul. Spala lenjeria de pat, dar si husa saltelei, daca aceasta nu a fost schimbata sau spalata de ceva timp. Apoi lasa saltelele sa se aeriseasca, iar pernele si pilota intinde-le la aer curat cateva minute.

Indepartarea prafului si a mucegaiului. Curata cu o laveta cu microfibre mobilierul, tablourile si aparatura din dormitor. Pentru aceasta foloseste si o solutie formata din 1 pahar cu apa, 1 lingura de otet si o lingurita de ulei de masline, pe care le amesteci foarte bine inainte de a umezi carpa in ea.

Aspira si spala parchetul. Foloseste un aspirator pentru a curata podeaua. Apoi, cu un mop umezit in solutie pentru parchet si stors bine, spala pe jos. Poti pune 1-2 picaturi de ulei esential in solutia de spalat.

Spala peretii cu otet. Foloseste o solutie cu 60 ml otet de mere si 2 litri de apa, precum si o carpa cu microfibre pentru a spala peretii, mai ales in zonele intens folosite (langa intrerupatoare, tocul usii, etc) sau unde exista pete inestetice. Daca ati folosit vopsea lavabila sau aveti tapet de buna calitate, efectul de curatenie va fi evident.

Curatarea covoarelor si mochetelor. Poti folosi un serviciu profesional de spalat mochete si covoare sau o poti face singur, daca ai loc unde sa le asezi la uscat sau daca folosesti un aspirator special pentru curatare umeda.

PASUL 2. Eliminarea mirosurilor nedorite

Nu fuma in dormitor! Fumul de tigara este principalul motiv pentru mirosul greu si persistent din incapere. Fara acest pas nu vei avea niciodata in camera un aer proaspat, iar sprayurile anti-tabac nu fac altceva decat sa incarce atmosfera.

Foloseste un aromadifuzor sau uleiuri esentiale! Aromadifuzoarele au caracteristica eliminarii in timp a aromelor din plante sau din uleiurile esentiale. Daca ai schimbat mixul de plante sau de ulei, nu uita sa cureti mai intai recipientul de ardere, abia mai apoi sa il umpli cu noul amestec sau cu ulei esential.

Nu pastra incaltamintea in dormitor! Aceasta este o alta cauza pentru mirosurile grele din incapere. Pastreaza incaltamintea intr-un dulap special, iar sprayurile cu ioni de argint fac minuni in cazul in care aveti probleme cu mirosul lor.

Aplica un nor de spray peste covor sau mocheta. Se amesteca 1/2 cana (110 g) de bicarbonat de sodiu cu 1/2 cana (100 g) borax intr- un bol de plastic, apoi se adaugă 1 lingurita (20-25 picaturi) de ulei esential preferat sau 1 lingurita de praf de scortisoara sau cuisoare. Se amesteca pana se elimina bulgarii si se dilueaza in apa. Se pune intr-ul atomizor gol si se aplica pe covor de la inaltimea de 1/2 de metru.

Pastreaza zona de habitat pentru animalele de companie curate! Daca imparti dormitorul cu un animal de companie, trebuie ca periodic sa schimbi nisipul sau asternutul din custile sau spatiile special amenajate pentru acestea.

3. Folosirea surselor de aer proaspat

Adauga plante in dormitor. Cea mai buna sursa de aer curat sunt plantele. Ele elimina oxigen si consuma dioxid de carbon in prezenta luminii. Totusi, trebuie sa stiti ca anumite plante sunt contraindicate in cazul alergiilor, ca unele plantesunt  otravitoare (atentie, daca aveti copii mici), iar plantele in exces devin toxice noaptea, eliminand mult dioxid de carbon pe timpul noptii.

Pune 1-2 picaturi de ulei esential (vanilie, trandafiri, etc) pe becul din camera, DAR NUMAI CAND ACESTA ESTE RECE. In timpul in care becul va functiona, va elimina in camera vapori cu miros placut.

Fa-ti un spray natural de camera! In locul produselor chimice din comert, poti folosi o solutie pe care sa o faci acasa din 1/4 litru apa distilata, 10-15 picaturi de ulei esential pe care o poti pune intr-un atomizor gol.

Lumanari parfumate. Aceste obiecte de decor au rolul de a crea o atmosfera intima, atunci cand sunt folosite ca surse de lumina si elimina in aer miros placut.

Comentariile sunt oprite.