Traditional primavara si toamna se face curatenie generala in case, in curti, in gradini, la locul de munca, in institutii. Acolo unde exista activitate umana, de locuit sau alte activitati, spatiul trebuie pregatit pentru sezonul rece.

 

Curatenia de toamna se face avand in vedere 4 aspecte principale:

  • Eliberarea spatiilor de lucrurile care nu ne mai sunt de folos pe timpul rece
  • Reorganizarea si asezarea intr-o ordine functionala a obiectelor din locuinta
  • Pregatirea locuintei pentru perioada de toamna – iarna
  • Eliminarea resturilor de vegetatie din gospodarii

Sa le luam pe rand:

  1. Cu totii stim ca nu avem suficient timp in cursul saptamanii sa facem curatenie in toate spatiile dintr-o incapere. Sunt locuri in care nu umblam zilnic dar in care se aduna fie obiecte uitate, fie murdarie. Ma refer la spatiile din spatele bibliotecii, de sub scara interioara, din anexele din curte, in debara sau in atelierul de lucru.

Acolo se aduna lucruri lasate nefolosite si pe care s-a depus praful si paianjenii sau cazute ori uitate pentru ca am presupus candva, ca ne vor fi de folos.

De aceea e bine sa ne gandim serios daca e bine sa adunam lucruri pe care nu le vom folosi niciodata sau sa lasam loc altora de folos ori sa eliberam din spatiul ocupat. De cele mai multe ori, marirea spatiului de locuit, de lucru, de depozitare, etc ne da un sentiment de eliberare, de lipsa de apasare, de relaxare. Incercati!

  1. Dupa ce am scapat de ce nu ne mai este de folos e bine sa ne gandim la functionalitatile din fiecare spatiu. Bucataria trebuie sa ofere loc pentru depozitarea igienica a vaselor de gatit, pentru ca acestea sa nu intre in contact cu virusi, cu praf sau insecte. Sufrageria, biroul ori dormitorul au nevoie de spatiu de trecere, de relaxare, fara a ne impiedica de cabluri, etajere ori obiecte amplasate la intamplare. La fel in atelierele unde fiecare avem nevoie de unelte si instrumente la indemana.

O alta operatiune importanta in timpul curateniei de toamna este trecerea hainelor si a incaltamintei de vara la depozitat si scoaterea hainelor mai groase, specifice sezonului rece, pe umerase si in rafturile de incaltaminte unde sunt mai usor de accesat.

Reorganizarea spatiilor si a obiectelor se va face curatand mai intai locurile unde vom amplasa obiectele, curatand mai apoi obiectele si abia la final asezandu-le in spatiul optim. Daca este nevoie putem muta din locatia actuala spatiile de depozitare precum rafturile, politele, dulapurile intr-una mai buna, reparand zonele inestetice lasate de acestea (ex: gaurile in care au fost prinsi suportii de fixare).

  1. Pregatirea pentru perioada rece presupune si verificarea instalatiei de incalzire, scoaterea apei din piscinele exterioare, din boilerele si conductele de stropit gradina aflate in exterior, etc. Deoarece pe timpul rece temperaturile scad sun 0 grade, apa aflata in conducte si recipienti poate ingheta si, prin dilatare, pot produce defectiuni si avarii.

Nu este de neglizat nici verificarea straturilor de izolatie termica si fonica de la mansarde sau izolatia geamurilor, acolo unde este cazul.

Deasemenea, plantele aflate la exterior se introduc in zone unde temperaturile sa fie optime pentru acestea iar lumina naturala sa nu duca la ingalbenirea frunzelor si ofilirea lor.

  1. Pomii, vita de vie ori alte plante aflate in curti si gradina se scutura toamna de frunzele uscate, fie in mod natural, fie in urma culegerii fructelor sau legumelor. Resturile de plante uscate si care nu vor avea inlocuitori in anul urmator, este bine sa fie stranse si depuse in locurile speciale.

Primariile, de regula, afiseaza planificarea pe strazi pentru strangerea resturilor din locuinte. De aceea este bine sa ne informam cand scoatem resturile de care ne debarasam in strada si ce anume putem da la gunoi. Pentru a evita depozitarea in zone in care cainii maidanezi sau oamenii strazii pot imprastia aceste resturi iar curatenia de toamna sa nu isi indeplineasca scopul.

Va dorim spor la treaba si, in cazul in care nu aveti suficient timp pentru curatenia generala, nu ezitati sa apelati la serviciile CleanTim Service. Este suficient un telefon si putem veni in sprijinul dvs.

Nu sunt comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *