Probabil nu va ganditi la asta, dar strabunicile noastre faceau curatenie fara a avea la dispozitie toate produsele ultra-performante de care ne bucuram in prezent, cumparandu-le de la mall.
Cu toate aceastea, faceau o treaba excelenta. Iar intregul proces era unul ecologic. Produsele actuale contin o serie de elemente chimice periculoase atat pentru om cat si pentru mediul inconjurator. Nemaivorbind de exacerbarea anumitor tipuri de alergii, de iritatiile sau arsurile pe care le putem suferi daca nu le folosim ca la carte. In acest context, este bine sa ne intoarcem putin si sa invatam din trecut.
1. Otetul. Capitan de cursa lunga, otetul este un produs excelent in lupta cu mucegaiurile, igrasia, depunerile de orice fel, dar si cu bacterii periculoase precum E-Coli sau Salmonella.
Cand vorbim de diversele depuneri, ne gandim in primul rand la tevile de scurgere de la bucatarie sau baie, la filtrul de cafea, masina de spalat vase sau fierul de calcat. Pentru toate acestea, in functie de modul de functionare, se va folosi otet diluat cu apa (in general masuri egale), sau concentrat (in cazul tevilor infundate de la scurgeri).
Important este ca, in toate cazurile, sa acordam otetului un minim de 30 minute opentru a actiona.
Otetul este foarte bun si pentru degresarea suprafetelor lucioase, precum geamurile si oglinzile. Podelele imbacsite se curata excelent cu o solutie pregatita din otet si apa calduta, iar mucegaiurile se elimina imprastiind otet pe suprafetele afectate si lasandu-l sa actioneze minim 15 minute.
2. Sarea de masa. Nu conteaza prea mult ce fel de sare folosim, este la fel de eficienta in toate formele. Mai putin drobul de sare, ca sa facem o scurta gluma. Cu ajutorul ei putem curata suprafetele patate de grasime, cum ar fi interiorul cuptorului, aragazul, oalele si tigaile murdare, borcanele, suprafetele din lemn unsuroase sau cesti patate de cafea. Sarea este destul de fina astfel incat sa nu zgarie suprafetele, dar in acelasi timp eficienta si ieftina.
3. Bicarbonatul de sodiu. Fiind un element 100% natural, care nu contine chimicale sau alergeni, acesta se utilizeaza in lupta cu acarienii din saltele. Cu succes! In combinatie cu zeama de lamaie, se utilizeaza pentru curatarea petelor de murdarie uscata de pe podele, mese, scaune, sau alte elemente de mobilier din bucatarie. Curata foarte bine si elementele din inox sau bijuteriile. Este foarte bun si in cazul indepartarii mirosurilor, motiv pentru care va sfatuim sa tineti in permanenta in frigider o canuta cu bicarbonat si apa.
4. Carbonatul de sodiu. Copil fiind o auzeam des pe bunica mea vorbind despre soda de spalat rufe, mai exact soda de rufe cristalizata. Aceasta poate fi folosita cu foarte mare eficienta in curatarea toaletelor, a cazii si a gresiei din baie. Este o solutie puternica si eficienta, neabraziva, care injumatateste timpul petrecut pentru curatarea bailor.
In zilele noastre s-a costatat ca bautura carbogazoasa Coca Cola curata cu foarte mare eficienta tevi infundate, WC-uri si chiuvetele de la bucatarie sau baie. Nu o trecem la produse naturale, dar trebuie sa o avem in vedere acolo unde alte produse esueaza.
Curatenia casei este un factor important al vietii noastre. Pentru ajutor, va indemnam sa apelati cu incredere la firma noastra de curatenie Timisoara si lasati specialistii sa va readuca buna dispozitie si cheful de viata.
Nu sunt comentarii